ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης
Γίνετε Μέλος στο Φόρουμ των Γεωτεχνικών
ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης
Γίνετε Μέλος στο Φόρουμ των Γεωτεχνικών
ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης

Η επίσημη σελίδα του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Θράκης
 
ΦόρουμΑρχική*Latest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Diavgeia_s
HELP DESK
Help Desk 24/7 για απ'ευθείας επικοινωνία με τον Διαχειριστή στείλτε mail στο papadakisgeotee@gmail.com ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 1-20
Φιλικοί σύνδεσμοι
ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Geotee_logo

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Iiiiii13

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Geote_11

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Iiiiio10

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Ppe10
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit      

Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Πλοήγηση
 Αρχική
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

 

 ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Διαχειριστής
Admin
Διαχειριστής


Αριθμός μηνυμάτων : 194
Ημερομηνία εγγραφής : 08/12/2011
Ηλικία : 59

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020   ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 EmptyΚυρ Δεκ 11, 2011 11:13 pm

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Georgi10
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://geotee.forumgreek.com
Διαχειριστής
Admin
Διαχειριστής


Αριθμός μηνυμάτων : 194
Ημερομηνία εγγραφής : 08/12/2011
Ηλικία : 59

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020   ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 EmptyΤρι Δεκ 13, 2011 2:01 am

Ευρωπαϊκη Επιτροπη – Δελτιο τυπου

Νέα εταιρική σχέση Ευρώπης - αγροτών προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 12 Οκτωβρίου 2011 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα σχέδιο αναμόρφωσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για μετά το 2013. Το σχέδιο αυτό προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας σε όλη την ΕΕ, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα, να προστατεύεται το περιβάλλον και να αναπτύσσονται οι αγροτικές περιοχές.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια νέα εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τους αγρότες με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη. Οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για την εδραίωση μιας ισχυρής γεωργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του διεθνούς ανταγωνισμού όσο και στις προσδοκίες των πολιτών. Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες. Οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι τα τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας, είναι το μέλλον των μισών και πλέον εδαφών μας», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος.

Η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα προωθεί την καινοτομία, θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη, θα καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και θα στηρίζει την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Τα 10 σημεία-κλειδιά της αναμόρφωσης

1) Καλύτερα στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια πιο δίκαιη, απλούστερη και καλύτερα στοχευμένη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα το δυναμικό της ευρωπαϊκής γεωργίας. Η βασική στήριξη του εισοδήματος θα αφορά μόνον τους ενεργούς αγρότες. Μετά τα 150.000 ευρώ θα μειώνεται σταδιακά και θα υπόκειται σε ανώτατο όριο μετά τα 300.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και ανά έτος, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των θέσεων απασχόλησης που δημιουργεί η εκμετάλλευση. Επίσης, θα κατανέμεται πιο δίκαια μεταξύ των αγροτών, των περιφερειών και των κρατών μελών.

2) Δραστικότερα και καταλληλότερα μέσα διαχείρισης των κρίσεων για καλύτερη αντιμετώπιση των νέων οικονομικών προκλήσεων

Η αστάθεια των τιμών είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνη για την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα. Η Επιτροπή προτείνει πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τους γεωργικούς κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κρίσεις (ιδιωτική αποθεματοποίηση και δημόσια παρέμβαση), ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της σύστασης ασφαλίσεων και ταμείων αλληλοβοήθειας.

3) Μια «περιβαλλοντική» πληρωμή με στόχο τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων

Για να ενισχυθεί η οικολογική βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και για να ανταμειφθούν οι προσπάθειες των αγροτών, η Επιτροπή προτείνει τη διοχέτευση του 30% των άμεσων ενισχύσεων σε μεθόδους που προωθούν τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων. Τέτοιου είδους μέθοδοι, απλές στην εφαρμογή τους και αποτελεσματικές από οικολογική άποψη, είναι: η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση των προστατευόμενων οικολογικών περιοχών και των φυσικών τοπίων.

4) Συμπληρωματικές επενδύσεις για έρευνα και καινοτομία

Για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής γεωργίας της γνώσης, η Επιτροπή προτείνει τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για αγρονομική έρευνα και καινοτομία, καθώς και την εφαρμογή στην πράξη των αποτελεσμάτων της έρευνας μέσω μιας νέας σύμπραξης για την καινοτομία. Τα κονδύλια αυτά θα ενθαρρύνουν τη μεταφορά γνώσεων, τη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών και τη στήριξη ερευνητικών σχεδίων ειδικά για τους αγρότες, εξασφαλίζοντας μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ του γεωργικού τομέα και της επιστημονικής κοινότητας.

5) Πιο ανταγωνιστική και ισόρροπη τροφική αλυσίδα

Η γεωργία, που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας, είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη και ελάχιστα δομημένη. Για να ενισχυθεί η θέση των γεωργών, η Επιτροπή προτείνει τη στήριξη των οργανώσεων των παραγωγών και των διακλαδικών οργανώσεων, καθώς και τη δημιουργία απευθείας δικτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές (χωρίς πολλούς μεσάζοντες). Επιπλέον, οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη, που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, δεν θα συνεχιστούν μετά το 2015.

6) Ενθαρρύνονται οι αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδάφους και να ενθαρρύνονται οι αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει οι δύο από τις έξι προτεραιότητες της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη να είναι οι εξής: πρώτον, η διατήρηση και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων καθώς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και, δεύτερον, η αποτελεσματική χρήση των πόρων.

7) Διευκολύνεται η εγκατάσταση νέων αγροτών

Τα δύο τρίτα των αγροτών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρυνθούν οι νέες γενιές να ασχοληθούν με τη γεωργία, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο μέσο για τη στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο θα απευθύνεται σε αγρότες κάτω των 40 ετών και θα χορηγείται τα πρώτα 5 χρόνια.

8.) Κίνητρα για την αγροτική απασχόληση και την επιχειρηματικότητα

Για την προώθηση της απασχόλησης και του επιχειρηματικού πνεύματος, η Επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τοπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, θα δημιουργηθεί μια «πρώτη εργαλειοθήκη» για τη στήριξη σχεδίων μικροεπιχειρήσεων, με χρηματοδότηση έως και 70.000 ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών. Θα ενισχυθούν επίσης οι ομάδες τοπικής δράσης LEADER.

9) Μεγαλύτερη προσοχή στις ευάλωτες περιοχές

Για να αποφευχθεί η ερημοποίηση και να διατηρηθεί ο πλούτος των εδαφών μας, η Επιτροπή δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, μέσω πρόσθετης αντιστάθμισης. Η βοήθεια αυτή θα συμπληρώνει τις άλλες μορφές στήριξης που χορηγούνται σήμερα στο πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη.

10) Μια απλούστερη και αποτελεσματικότερη Κοινή Γεωργική Πολιτική

Για να αποφευχθεί ο άσκοπος διοικητικός φόρτος, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση διαφόρων μηχανισμών της ΚΓΠ, ιδίως των κανόνων σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση και τα συστήματα ελέγχου, χωρίς όμως να θίγεται η αποτελεσματικότητα. Θα απλουστευθούν επίσης οι ενισχύσεις υπέρ των μικρών αγροτών. Για τους αγρότες αυτούς προβλέπεται κατ' αποκοπή πληρωμή 500 έως 1.000 ευρώ ανά έτος και ανά εκμετάλλευση. Τέλος, θα ενθαρρυνθεί η εκχώρηση εκτάσεων από μικρούς αγρότες, που παύουν τη γεωργική τους δραστηριότητα, σε άλλους που επιθυμούν την αναδιάρθρωση του αγροκτήματός τους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 100002010000003B000000270EAF35C1
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://geotee.forumgreek.com
Διαχειριστής
Admin
Διαχειριστής


Αριθμός μηνυμάτων : 194
Ημερομηνία εγγραφής : 08/12/2011
Ηλικία : 59

ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020   ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020 EmptyΤετ Δεκ 14, 2011 6:33 am

Το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ θωρακίζει τις ενισχύσεις

Οι «πράσινες» ενισχύσεις μακροπρόθεσμα θα είναι υπέρ των Ευρωπαίων αγροτών. Όχι μόνο γιατί θα συμβάλουν σε μια περιβαλλοντικά πιο βιώσιμη παραγωγή, αλλά και επειδή δύσκολα θα μπορέσουν στο μέλλον να περικοπούν οι ενισχύσεις που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό τόνισε ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, υπερασπιζόμενος τη νέα ΚΑΠ ενώπιον 150 δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Πάντως ο επίτροπος παρατήρησε ότι η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής περιλαμβάνει πολύ περισσότερα μέτρα από το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι διπλασιάζεται η δαπάνη για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, στα πλαίσια του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου με ορίζοντα το 2020.
Όσον αφορά το πρασίνισμα των ενισχύσεων, ο κύριος Τσιόλος υποστήριξε ότι τα τρία αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων, διαφοροποίηση καλλιεργειών και αφιέρωση του 7% για περιοχές περιβαλλοντικής εστίασης) στην πράξη δεν θα είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν, όσο φοβούνται μερικοί. «Θα διαπιστώσετε ότι ήδη έχουμε γη που δεν καλλιεργείται για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, και η ιδέα μας είναι να την εντάξουμε στην προσέγγισή μας», είπε ο επίτροπος.
Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι «Μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τους αγρότες που καλλιεργούν τα ίδια φυτά εδώ και καιρό». Όπως όμως είπε, «αν καλλιεργείτε καλαμπόκι κάθε χρόνο, καιρός είναι να καλλιεργήσετε και τίποτα άλλο. Αρκεί να δείτε την κατάσταση του εδάφους. Αυτή είναι η πλατφόρμα από την οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ανταγωνιστικότητα».
Στο ερώτημα μήπως το πρασίνισμα είναι πρόωρο, ο επίτροπος ήταν κατηγορηματικός. «Αν η κοινοτική γεωργία δεν τεθεί προ των προκλήσεων, δεν θα υπάρξουν λύσεις». Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλος, «η αγορά δεν είναι έτοιμη να πληρώσει για τα δημόσια αγαθά, για το περιβάλλον. Όμως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, και ακριβώς σε αυτό δίνουν απάντηση οι προτάσεις της Κομισιόν για μια πιο πράσινη ΚΑΠ. Τόσο τα οικονομικά όσο και τα οικολογικά πλεονεκτήματα, πρέπει μαζί να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για τους αγρότες».
Ο επίτροπος παρατήρησε ότι στη σημερινή ΚΑΠ οι αγρότες αντί να επιβραβεύονται για να προσφέρουν στο περιβάλλον, τιμωρούνται όταν παραβαίνουν την πολλαπλή συμμόρφωση. Αν και στο δεύτερο πυλώνα υπάρχουν διάφορα κίνητρα για αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Για αυτό η Κομισιόν πρότεινε τρία απλά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα από τα οποία θα εξαρτάται στο μέλλον η καταβολή του 30% των άμεσων ενισχύσεων. Στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτά όσο περισσότεροι αγρότες γίνεται.
Μάλιστα ο κύριος Τσιόλος προφήτευσε ότι μακροπρόθεσμα, θα είναι πιο εύκολο να δικαιολογηθεί το 30% του οικολογικού συντελεστή, παρά το υπόλοιπο κομμάτι των άμεσων ενισχύσεων.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://geotee.forumgreek.com
 
ΝΕΑ ΚΑΠ 2013-2020
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Παράλογη η επιμονή του ΥπΑΑΤ στην απομάκρυνση γεωτεχνικών από τα προγράμματα Π.Α.Α. 2007-2013

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης :: ΘΕΜΑΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ :: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ερωτήσεις - απαντήσεις-
Μετάβαση σε: